Tips voor Public Speakers

Wij worden niet gesponsord door bedrijven. Wij geven onafhankelijk advies.

 

Computer

Eigenlijk praten we niet over Microsoft Windows en PowerPoint wanneer we serieus zijn over onze presentaties. New Life University verzorgt veel events voor bekende bedrijven en wij kopiëren de presentaties altijd naar Apple Macbook Pro's. We gebruiken dan het programma Keynote van Apple... en nooit PowerPoint op een Mac.

Windows en Powerpoint zijn gewoonweg niet stabiel en we gaan hier dus ook geen tijd aan verspillen.

Gebruik altijd een Macbook Pro en geen Macbook Air of Macbook. De reden is simpel: presentaties zijn grafisch en de Pro heeft een snellere en betere grafische kaart. Zorg dat je Macbook Pro een model vanaf 2015 is.

 

 

Afstandsbediening

Logitech Spotlight

Logitech Spotlight

Wij raden je aan om te werken met Logitech afstandsbedieningen. Deze remotes zijn battle-tested. Anatol heeft ze al honderden keren gebruikt. 

De beste die je kunt kopen is de Logitech Spotlight.

Wanneer je iets minder wilt besteden, dan kun je de Logitech R400 of R700/800 kopen.

Logitech R400 (links) en R700-800 (rechts)

Logitech R400 (links) en R700-800 (rechts)

 
USB Verlengkabel

USB Verlengkabel

USB Verlengkabel

We raden je wel aan om een USB-verlengkabel te kopen (10 euro) en de ontvanger van de Logitech daarop aan te sluiten. Je hebt dan meer zekerheid dat de klikker werkt; zelfs als er veel mensen in de zaal zitten met bluetooth en 4G op hun telefoon.

 
DSAN Cue Light

Mega professioneel

Voor grote events vanaf 100 personen gebruiken we de DSAN CueLight. Wanneer de spreker klikt, dan gaat er bij ons een lampje branden in de regieruimte en dan drukken wij op de computer op een knop voor de volgende slide. Dit is veiliger, omdat sprekers vaak door hun zenuwen te snel klikken. Ook klikken sprekers weleens tijdens het afspelen van een film, waardoor de film ineens stopt.

 

Deze DSAN heeft ons nog nooit in de steek gelaten. Hij heeft echter twee nadelen: hij is lelijk en hij is erg duur.

 

Software

 

Wij gebruiken MacOS Sierra met Keynote. MacOs is een heel stabiel operating system. Installeer zo min mogelijk software op je laptop, zodat de kans op 'slechte' software klein is. Zet de schermbeveiliging uit. Wanneer je start met presenteren zet dan ook altijd WiFi en Bluetooth uit.

Wanneer je de beamer / tweede scherm hebt aangesloten is het verstandig om via Systeemvoorkeuren > Beeldschermen de synchrone weergave uit te zetten. De computer gebruikt dan twee schermen (1: jouw laptop en 2: de beamer) en je krijgt een mooi en handig extra beeld als je je presentatie start.

MacOs Sierra

MacOs Sierra

 
MacOs Keynote 7

MacOs Keynote 7

Keynote is de presentatie-software van Apple. Je kunt er bijna alles mee. We hebben honderden kleine en extreem grote presentaties gegeven en verzorgd met Keynote. Werkt altijd. Gebruik geen PowerPoint op een Apple... dat gaat een keer vastlopen.

Tools

Speel nooit films af via WiFi... dat gaat meestal mis, toch? Download ze eerst met het programma: 4k Downloader. De YouTube bestanden staan dan op jouw harddisk van je laptop en zullen dus altijd afspelen. 

https://www.4kdownload.com/nl/

 

4K Downloader

4K Downloader

 
Affinity Photo

Affinity Photo

Om plaatjes te bewerken gebruiken wij Affinity Photo. Dat is een variant op Adobe Photoshop. Wij vinden Photoshop verouderd en maken liever gebruik van producten van Affinity.

 

Mega professioneel

Muziek starten wij in met het programma QLAB 4 van Figure 53. Je kunt alles precies instellen zoals je het wilt; volume, herhalingen, op tijd laten instarten (automatisch) en nog veel meer. 

 
https://pqrs.org/osx/karabiner/

https://pqrs.org/osx/karabiner/

De instellingen zoals Anatol ze heeft op zijn Apple laptop.

De instellingen zoals Anatol ze heeft op zijn Apple laptop.

Een gouden-tip is het programma Karabiner-Elements. Op de Logitech R400/R700/R800 zitten extra knoppen die er voor zorgen dat wanneer je er op drukt de presentatie plotseling stopt... niet cool. Karabiner-Elements met de juiste instellingen (zie plaatje) zorgt ervoor dat die extra knoppen op de Logitech gaan dienen als volume-knop... ei van Columbus.

Copyright (C) 2019 New Life University - Alle rechten voorbehouden.