Zó krijg je meer rust en balans in je leven!

Om me heen heb ik het vaak zien gebeuren …mensen die ‘uit de bocht vliegen’. Ze lijken zo lekker te gaan maar ineens gaat de motor sputteren en een seconde later  staan ze met een rokende motor stil langs de vangrail.  Achteraf bleek dat er al geruime tijd een aantal lampjes knipperden op het dashboard. Maar die hadden ze voor het gemak maar even genegeerd. Want: druk druk druk.

Een burn-out is iets dat je regelmatig hoort en ook steeds vaker bij jonge mensen en studenten.  “In balans zijn” klinkt in zo’n geval dan ook heel mooi maar…hoe doe je dat? Helaas is daar (nog) geen toverspreuk voor of een knop die je even om kunt zetten. ‘Het is een actief proces, je moet er continue alert op zijn en in bijsturen.’

Let hierbij op drie belangrijke thema‘s:

1) balans in body, mind, spirit en skills

Body: Ik heb geleerd hoe ik mijn gezondheid (lichaam) optimaliseer. Door me te verdiepen in voeding weet ik wat gezond en wat niet gezond voor me is. Ik weet daardoor welke voeding me energie geeft en welke niet. Als ik een zware dag voor de boeg heb, let ik extra goed op mijn eten. Je kunt dat zo ingewikkeld maken als je wilt maar als je het te moeilijk maakt (of te moeilijk is om te bereiden) weet ik bijna zeker dat je er na twee dagen weer mee stopt. Dus…vlieg ook hier niet uit de bocht!

Mind: Doe dingen waar je rustig van wordt. Bijvoorbeeld gebruik een kamer in je huis die heel stil is met bijvoorbeeld dikke gordijnen, mooie lampen en een heerlijke stoel. Jouw plekje. Maar als je het rustgevend vindt om door het bos te wandelen lekker een beetje te grasduinen in de Mediamarkt is dat ook prima!

Spirit: Zorg voor rustige muziek op je telefoon of in je auto. Pak geregeld bewust (!)  een rustmoment. Ondanks je drukke bestaan is er altijd wel een gelegenheid  waarop dit mogelijk is. (bijvoorbeeld tussen 2 afspraken door). Probeer even los te komen van die dagelijkse bol waarin je zit en kijk eens ECHT om je heen. Wat en wie zijn er (ook alweer ) belangrijk voor je? En wat vaak onderschat wordt: Geef mensen eens een (oprecht!) compliment. Geloof me ….dit geeft een goed gevoel en niet alleen voor jezelf.

Skills: Jezelf ontwikkelen door bijvoorbeeld opleidingen volgen, boeken te praten en vooral te luisteren naar de mensen om je heen. Probeer ook datgene dat je geleerd hebt vervolgens ook in praktijk te brengen. Kortom:  werk aan jezelf, verbeter jezelf.

2) handhaven van voor mij belangrijke waarden

Handhaaf de voor jou belangrijke waarden. Dat betekent dus dat ik bewust kies met wie ik mijn tijd doorbreng. Dit lukt vaak maar natuurlijk niet altijd. De kunst is om ook daar een goede balans in te vinden. Zelf wil ik graag eerst zeker weten dat mensen mijn waarden niet schofferen en dat ze energie geven en niet kosten.

Dat wil echter niet zeggen dat je altijd halsstarrig moet vasthouden aan je waarden. Weet ook dat  dat de wereld groter is dan Nederland en dus ook de Nederlandse normen en waarden. Weet dat er meer werkelijkheden zijn. Durf daarom te relativeren en probeer te respecteren. Veel reizen helpt daar enorm bij.

3) mix in hard werken, hard spelen en hard rusten

In balans blijf je als je hard werken combineert met hard spelen en hard rusten. Hard werken hoef ik niet uit te leggen. Hard spelen daarentegen, hiermee bedoel ik niet een harde tackel op het voetbalveld of een sluwe move tijdens het bridgen. Ik bedoel dat als je hard werkt, besteed dan ook ruim de tijd aan hobby’s. Het liefst ook op tijdstippen dat het eigenlijk niet kan. Ik bedoel hiermee:  Als jij ’s avonds en in het weekend je werkmail behandelt dan mag je bijvoorbeeld best een keer tijdens werktijd naar de sauna.  Stem dit wel goed af met je collega’s. (voor je het weet zit je met je hele afdeling in het stoombad)

Over ‘hard rusten’ bestaan wel eens misverstanden. Met hard rusten bedoel ik: helemaal niets doen. Zitten of liggen en niets anders dan dat. Een bezoek aan je schoonfamilie valt (als je dat leuk vindt tenminste!)  in de categorie ‘hard spelen’ en NIET in de categorie ‘hard rusten’. Rusten betekent je lichaam rustgeven. Totale rust.  

Hoe je de bovenste die categorieën invult is voor iedereen anders. Dat zul je voor jezelf moeten uitvinden. Zie het maar als jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Iedereen kan er het zijne van denken als jij naar elke dag een powernap doet in de auto of huppelend naar je werk komt. Als het voor jou werkt is het goed. Dat is jouw balans.

Veel plezier, succes en inzichten bij het ACTIEF zoeken en uitvoeren van jouw balans-ingrediënten!


Tijdens onze (Gratis) Workshop neemt Anatol Kuschpeta in 2,5 uur tijd je mee naar de wereld van succes en geluk, van persoonlijke groei en zelfvertrouwen, van plezier in je werk en carrière-uitdagingen. Deze avond levert je al direct waardevolle inzichten en vaardigheden op. En het geeft je een heldere indruk van de waarde die de 15-daagse PowerTrail voor jou zal hebben. Meer weten over rust en balans in je leven? En het behoud daarvan?


haal het beste uit jezelf
krijg grip op je leven
stel prioriteiten en behaal je doelen
laat stress en werkdruk je niet beinvloeden
voel je gelukkig!

Meld je aan voor de (GRATIS) WORKSHOP en maak vrijblijvend kennis met New Life University!

02.jpg

Copyright (C) 2019 New Life University - Alle rechten voorbehouden.