Laat stress en werkdruk je niet beïnvloeden

 “Stress? Joh, dat hadden we vroeger helemaal niet. Niet klagen en gewoon doorgaan. Dat deden wij!” Deze uitspraak of iets van deze strekking zal je ongetwijfeld bekend voorkomen na een gesprek met je opa of andere ‘oudere’.

Het lijkt misschien een modewoord maar het woord ‘stress’ werd voor het eerst gebruikt in de jaren ’30 door Hans Selye. Zijn bekendste uitspraak: ‘Stress is Life and Life is Stress”.

Dat klinkt misschien enigszins deprimerend, maar het is wel waar. Een zekere mate van stress zorgt ervoor dat we in staat zijn om te presteren en scherp te zijn.

Okay maar wat is stress nou eigenlijk en wat doet het  met ons lichaam?

Wanneer je een wondje hebt dat direct door het lichaam geholpen moet worden of als je moet vluchten, stuurt het lichaam via de bloedvaten een signaal naar de hersenen. Deze signalen schakelen bepaalde delen van de hersenen in en prikkelen deze tot meer activiteit. Uiteindelijk maakt het lichaam verschillende hormonen aan, waaronder cortisol (sterke ontstekingsremmer) en adrenaline. Deze hormonen zorgen ervoor dat de energie uit alle vetcellen in je lichaam zich mobiliseren voor een snelle reactie. Je bloeddruk loopt op en je hartslag versnelt: het lichaam zet zichzelf in een opperste staat van alertheid. Stress zet je in de overlevings-modus!

Nadelige effecten op het lichaam

‘So far so good!‘ zou je zeggen maar deze opperste staat van alertheid heeft ook nadelige effecten op het lichaam. Bij stress legt het lichaam namelijk alle lange termijn processen stil. Daar is volgens het lichaam, even geen tijd voor. Je lichaam zet zichzelf in de overlevingsstand, waarbij alleen de korte termijn belangrijk is.

Stress is dus heel handig wanneer je moet vluchten of wanneer je lichaam zichzelf moet genezen. Maar wat nou als je 20 jaar lang, elke dag in de overlevingsmodus zit? Niet omdat je al 20 jaar moet vluchten maar door een (te) drukke baan? Een constante verhoogde bloeddruk of hartslag gaan toch hun tol eisen.  En omdat het lichaam dus alleen oog heeft voor de korte termijn, worden “onbelangrijke’ zaken als ovuleren, groeien, weefsel repareren, spijsvertering, aanmaken van antilichamen, sperma en nieuw botweefsel.. allemaal uitgesteld totdat het lichaam weer ‘in veiligheid’ is. Het mag duidelijk zijn dat deze ‘overlevingsmodus’ niet te lang mag duren.  

Body & Mind

De Oude Grieken maakten zo’n 5000 jaar geleden al badhuizen waarin ontspanning voorop stond. Body & Mind werden als een geheel gezien want ”een gezonde geest huist in een gezond lichaam’.   Wij zijn deze eeuwenoude overtuiging een tijdje kwijtgeraakt maar langzaamaan zie je dat er, ook vanuit de medische wereld, weer meer aandacht komt voor de relatie tussen Body & Mind. Yoga, Meditatie, bewustwording, en ‘rustvakanties’ zijn heel normaal geworden.  

Maar wanneer je deze ‘stress verlagende’ maatregelen alleen in het weekend of in de vakantie uitvoert, hebben ze niet het gewenste effect.  Het zou een continu proces moeten zijn.

“Hoe gaat het met je?” 

“Ja,…het gaat goed hoor…druk, druk druk  he?”

We hebben het allemaal druk en daardoor is het ook heel normaal geworden. (Maar daar denkt ons lichaam dus anders over). Je bewust zijn van het probleem; inzien dat dit constante stressniveau aanwezig is en dat daar iets aan gedaan moet worden, is al de helft van de oplossing.

Stel jezelf eens de vraag: welke dingen zou je elke dag kunnen doen waar je echt ontspannen van wordt? Wanneer je dit werkelijk integreert in je leven, kun je zonder verdere gevolgen een beroep doen op de positieve effecten van stress.


Tijdens onze (Gratis) Workshop neemt Anatol Kuschpeta in 2,5 uur tijd je mee naar de wereld van succes en geluk, van persoonlijke groei en zelfvertrouwen, van plezier in je werk en carrière-uitdagingen. Deze avond levert je al direct waardevolle inzichten en vaardigheden op. En het geeft je een heldere indruk van de waarde die de 15-daagse PowerTrail voor jou zal hebben. Meer weten over
omgaan met stress en werkdruk?


haal het beste uit jezelf
krijg grip op je leven
stel prioriteiten en behaal je doelen
laat stress en werkdruk je niet beinvloeden
voel je gelukkig!

Meld je aan voor de (GRATIS) WORKSHOP en maak vrijblijvend kennis met New Life University!

02.jpg

Copyright (C) 2019 New Life University - Alle rechten voorbehouden.