Emoties zijn verslavend..... Zijn we junks?

Een emotie wordt veroorzaakt door chemie. Chemische reacties in je lichaam. Als er in je hoofd opdracht wordt gegeven om een bepaalde emotie te maken, worden er peptiden ‘losgelaten’. Deze peptiden (sleutels) gaan op reis door je lichaam naar de cellen. 

Een cel heeft aan de buitenkant een celmembraan. In dit ‘huidje’ zitten receptoren, kleine openingen in het membraan. Elke sleutel (peptide) gaat vervolgens in het juiste slot, waardoor de cel de opdracht krijgt om allerlei chemische processen op te starten. Het eindresultaat is uiteindelijk dat je een emotie voelt. 

Wat houdt nu het junk-mechanisme in? Je cel wil meer van dezelfde emotie. Dit gaat zelfs nog een stap verder... bij elke celdeling zal het aantal receptoren (openingen) groter worden voor de emotie die je cel het meest heeft gevoeld ten koste van de andere receptoren. 

Bovenstaande betekent dus dat het aantal receptoren voor andere emoties en zelfs bijvoorbeeld vitamines afneemt! Dit is nogal wat. 

Het is dus belangrijk dat je evenwichtig in je emoties bent, met een voorkeur voor positieve gevoelens. Een mens is in de basis een emotioneel wezen en niet een ratio wezen. 

Hoe stuur je nu je emoties? Om kort te gaan stuur je je emoties op 3 manieren:
- welke vragen stel je jezelf dagelijks
- waarop richt je dagelijks je aandacht
- lichaamshouding


Het goede nieuws is dat je bovenstaande drie manieren zelf in de hand hebt. Je kunt dus je emotie positief beïnvloeden door jezelf vragen te stellen waar je het antwoord op wilt horen, dus niet: “Waarom overkomt mij dit nu weer?”, maar wel “Hoe doe ik het de volgende keer handiger?”

Je kunt actief je aandacht geven aan mooie en leuke dingen van het leven. Misschien kost je dit in het begin nog moeite, maar als je het volhoudt wordt dit vanzelf een automatisme. Een positief ingesteld mens kun je worden. 

De laatste van de drie is je lichaamshouding. Jouw lichaamshouding bepaalt voor een groot deel je emotie en je emoties bepalen vaak de houding van je lichaam. Let dus op hoe je zit, loopt en ligt. 

Pas op... je cellen zijn junks. Ze vragen aan jouw brein om informatie, die je krijgt uit de ’buitenwereld’, te filteren en te vervormen. Wat er dan vervolgens aan ‘waarheid’ overblijft of wat je dan doet/niet doet, creëert vervolgens een actie of resultaat die een emotie bij je losmaakt. Deze emotie is 10 tegen 1 de emotie waar je cellen aan verslaafd zijn!!! 

Voorbeelden: humor, slachtofferrol, verliefdheid, haat, woede, fun enz. 

Houd eens bewust bij welke emotie je het meest voelt gedurende een paar dagen.... en trek je conclusie.

Wil je hier meer over weten? Kom dan naar onze opleiding! 

Copyright (C) 2019 New Life University - Alle rechten voorbehouden.