Je ideeën beter verkopen

Je kunt dus met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk zeggen dat de meeste mensen dus inefficiënte communicatoren zijn. Een gouden regel in communicatie is namelijk: volg eerst de ander en verleidt dan pas de ander naar jouw manier van denken en doen. 

Minimale ruis

De hele dag zijn we bezig met het elkaar beïnvloeden. Als bedrijfsadviseur en coach zie ik het elke dag misgaan bij organisaties en mensen. Op alle lagen in de hiërarchie van bedrijven. Overal. Ik werk vooral met topmanagement, directie en leden van de Raad van Bestuur. Ook hier komt het vaak voor dat miscommunicatie simpelweg ontstaat door het feit dat we allemaal mensen zijn. 

Hoe zorg je voor minimale ruis en maximale beïnvloeding? Oprecht zijn, open zijn, je fouten toegeven, goed luisteren en verschillende communicatiestijlen beheersen. Klinkt eenvoudig en dat is het zeker niet altijd. Als je in een organisatie werkt waar weinig mensen bovenstaande eigenschappen gebruiken, is het moeilijk om zelf wel zo te handelen. 

Maximale beïnvloeding vanuit win-win

Hoe kun je nu vanuit een win voor de ander én een win voor jezelf maximaal beïnvloeden? Het is belangrijk dat je net zolang naar de ander luistert, totdat de ander zich begrepen voelt. Als je een bespreking van een half uur hebt, luister dan eens een keer 25 minuten en in de laatste 5 minuten maak je jouw punt. Dit werkt goed. De ander heeft na 25 minuten veel respect voor je gekregen, omdat je echt luistert. De ander is dan ook meer geneigd om naar jou te luisteren. 

Ga maar eens na voor jezelf met wie je graag omgaat en waar je volledig jezelf kan zijn en je je volledig begrepen voelt... dikke kans dat dit iemand is die goed en met oprechte interesse naar je luistert. 

Een handige tip in communicatie blijft: verplaats je in de ander, hoe zou jij reageren als jij de ander was?

Veel plezier 

 

“Veel mensen vullen de ruimte met geluid en noemen dit communiceren. De kwaliteit van je communicatie wil je afmeten aan de mate waarin je de ander beïnvloedt.” 
Copyright (C) 2019 New Life University - Alle rechten voorbehouden.