Levensechte (nood)situaties nabootsen

Screen Shot 2013-05-07 at 15.38.15.png

Diederik van Ommeren (40, uit Haarlem) was jarenlang gezagvoerder op een Boeing 737 bij KLM. Totdat hij om medische redenen werd afgekeurd en zijn baan verloor. Sinds een jaar heeft hij zijn eigen bedrijf De Cockpit en geeft de exclusieve training: Inzicht in presteren onder druk. Door te vliegen in een !ight simulator kom je tot verrassende inzichten over jezelf én anderen.

Waaruit bestaat de training bij De Cockpit?
Het trainingstraject is in drie modules onderverdeeld. Vooraf krijg je informatie opgestuurd over de inhoud van de training en over de basiswerking van de cockpit van een vliegtuig. Daarna starten we met een speciaal ontwikkelde analyse door middel van een vragenlijst. Die laat zien hoe jouw brein reageert op verschillende situaties. Dat zijn vaste patronen die opgeslagen zitten in je dna.

In deel twee ga je in de cockpit verschillende vliegscenario’s oplossen. Dat varieert van opstijgen en landen tot bijvoorbeeld een rookmelder die afgaat, want een beetje stress verhoogt de leercurve en het prestatieniveau. Deel drie is de terugkoppeling. Hoe de

opgedane kennis en ervaring toegepast kan worden in je eigen leven, zowel zakelijk als privé.

Na de veiligheids- procedure op Schiphol doorlopen te hebben, komen we in de ruimte waar de simulatoren staan. Het zijn net reusachtige insecten op hoge poten.

Diederik: “Deze simulatoren kunnen alle kanten uit bewegen, zodat je levensechte (nood)situaties kunt nabootsen. Als je in de cockpit zit is het niet van echt te onderscheiden!”

Volgens jou verhoogt een beetje stress de leercurve en het prestatieniveau?

Als je voor het eerst in de cockpit van een vliegtuig plaatsneemt, komt er veel op je af. En wanneer je virtueel gaat vliegen, wordt die beleving nog veel intenser. Door de hoeveelheid nieuwe prikkels ervaar je een lichte vorm van stress. In de flight simulator krijg je inzicht hoe jij reageert in soortgelijke, stress gerelateerde situaties – die vervolgens vertaald worden naar jouw rol in de organisatie en/of je privéleven.

Weten mensen vaak niet al hoe ze reageren op stress?
Door de uitgebreide analyse wordt zichtbaar hoe jouw hersenen er qua gedrag uit zien. Eigenlijk is het een soort dna-gedragscheck dat met kleuren wordt weergegeven. Sommige gedragingen zitten in je genen. Het zegt bijvoorbeeld in hoeverre jij het prettig vindt om status te hebben, of om dingen tot in het kleinste detail uit te dokteren en af te vinken voordat je tot actie overgaat.

Aan elk basisgedrag zitten risico’s én kansen. Je kunt dit gedrag niet veranderen, maar er wél handig mee omgaan. Tijdens deze training ga je inzien hoe dat bij jou en andere deelnemers werkt, welke voor- en nadelen daaraan vast zitten en wat voor consequenties dit heeft. Het onder druk moeten presteren, oefenen we uitgebreid in de vliegsimulator.

Heb je zelf als piloot weleens een noodsituatie meegemaakt?

Zo’n vijf jaar geleden vloog ik in een Fokker 50 met ruim vijftig passagiers aan boord. Het was slecht weer. Een combinatie van harde wind en laaghangende bewolking. We waren net vertrokken van Schiphol toen we ineens een keiharde knal hoorden. Het volgende moment zat ik onder het bloed. Iets had mij geraakt, maar ik wist niet wat. Ik ga dood, schoot het door me heen.

Het bleek een vogel te zijn die door de minimale opening bij de sponning van het raam naar binnen was geperst. Al snel begon één van de twee motoren te sputteren. Daar was ook een vogel in terecht gekomen, dachten we, en zijn onmiddellijk teruggekeerd.

Levensechte (nood)situaties nabootsen

We kregen een aparte radiofrequentie en alle vliegtuigen werden uit onze buurt gehouden. Uiteindelijk zijn we veilig geland en stonden er allerlei hulpdiensten klaar om ons op te vangen.

Na zo’n bijna-dood- beleving heb je even tijd nodig om bij zinnen te komen en besloten we die dag niet meer te vliegen.

“Waar wil je heen?”, vraagt Diederik nadat ik in de cockpit heb plaatsgenomen. Dan verschijnt er de luchthaven van Schiphol en begint het toestel te rijden en even daarna te vliegen. Op naar New York. Het is alsof je in een levensgrote videogame zit. Wat een kick om mee te maken!

Waarom doe je dit werk?
Ik kan me nog herinneren dat ik als klein manneke met mijn oom en tante bij de startbaan op Schiphol was. Plotseling vloog er een gigantische Boeing over met véél kabaal. Toen dacht ik: ik wil later ook zo’n machine besturen.

Daarbij ben ik altijd geïnteresseerd geweest in de vraag: waarom doen mensen zoals ze doen?

Op de terugreis van New York naar Schiphol zorgt Diederik voor wat opschudding. Geen opkomend zonnetje en strakblauwe lucht, maar hagel en bliksem. Ineens gaat er een alarm af en beginnen er allerlei lampjes angstaanjagend te knipperen. Ik trek wat aan het stuur, waardoor het toestel begint te kantelen en we uit koers raken. Gelukkig geeft mijn copiloot aanwijzingen waardoor we nog net niet neerstorten en alsnog veilig kunnen landen. Diederik feedbackt: “Het is een goede eigenschap van je dat je snel kunt handelen en niet meteen in paniek raakt bij stress. Wat raadzaam is in een dergelijk geval, is om na te gaan wat prioriteit heeft.”

Heel herkenbaar, want als ik mijn werk niet meer overzie, kan ik ineens heel druk aan een grote schoonmaak beginnen.

Meer weten? Ga naar www.decockpit.com

Copyright (C) 2019 New Life University - Alle rechten voorbehouden.