10 gewoontes van succesvolle mensen (deel 2)

Wist je dat bijna alle rijke mensen vrijwilligerswerk doen? En dat je beter niet op één paard kunt wedden? Laatst deelden we al de eerste vijf gewoontes van succesvolle mensen. Vandaag deel twee, met nog vijf tips.

Heb je deel 1 gemist? Bekijk hem hier: 10 Gewoontes van succesvolle mensen (deel 1).

 

6. Deel je succes

Als er één ding vaak terugkomt, dan is het wel dat mensen die succesvol zijn vaak de behoefte hebben om wat ze hebben te delen met anderen. Denk maar aan Oprah:

Tom Corley, schrijver van het boek Wealthy Habits: The Daily Success Habits of Wealthy Individuals, onderzocht vijf jaar lang de rijkste mensen ter wereld. Hij ontdekte dat 73 procent van die mensen vijf of meer uur per maand vrijwilligerswerk doen. Delen kan dus in geld, maar ook in tijd. Uit een ander onderzoek blijkt trouwens dat het doen van vrijwilligerswerk je gelukkiger maakt, dus win-win!

 

7. Wees dankbaar

“Ik kan je niet vertellen hoe belangrijk het is om die eerste vijf minuten van de dag stil te zijn en dankbaar te zijn voor het leven”, schrijft John Paul DeJoria van Paul Mitchell hair products in een artikel.  

Elke dag even stilstaan bij waar je dankbaar voor bent in je leven maakt niet alleen dat je dingen weer even in een ander perspectief ziet, maar verhoogt ook je geluksgevoel. Als je deze dankbaarheid ook nog uit richting anderen, kan dit zijn vruchten afwerpen op zakelijk gebied. Kijk bijvoorbeeld naar Doug Conant die Campbell Soup in 2001 overnam. Op dat moment kelderden de aandeelprijzen en zag het er niet goed uit voor het bedrijf. Doug stuurde 30.000 handgeschreven bedankbriefjes naar de mensen die hem een gunst hadden verleend of die het bedrijf hadden helpen groeien, zodat zij wisten dat hun bijdrage werd gewaardeerd. Een aantal jaar later was het bedrijf weer succesvol.

 

8. Spreid je kansen

Maar weinig miljonairs die zelf hun geld hebben verdiend hebben dit gedaan met maar één bron van inkomsten. Door een extra bron van inkomsten op te zetten spreid je je risico en kun je tegenvallers beter opvangen. “65 procent van de rijke mensen had ten minste drie bronnen van inkomen voor ze hun eerste miljoen hadden verdiend”,  aldus Tom Corley. Is er iets wat jij leuk zou vinden om te doen waar je extra geld mee zou kunnen verdienen? Misschien de moeite van het onderzoeken waard!

 

9. Besteed je tijd goed

Tijd is het belangrijkste goed van succesvolle mensen, dus zorg dat je die slim besteedt. Kies bijvoorbeeld liever high-quality tijd met je familie dan urenlang Instagram-plaatjes te kijken. Plan vooruit: bedenk op zondag vast wat je die week wilt gaan doen. Zo voorkom je dat je gedachteloos tijd besteedt aan dingen die je achteraf minder belangrijk vindt. Twitter-oprichter Jack Dorsey doet het bijvoorbeeld zo: “Zaterdag ga ik op pad, wandelen. De zondag is voor reflectie, feedback, strategie en mezelf klaarmaken voor de rest van de week.”

 

10. Zeg nee

Heb je het gevoel dat je altijd achter de feiten aanloopt omdat je te vaak ‘ja’ zegt tegen dingen waar je eigenlijk geen tijd voor hebt? Tip van zakenmagnaat Warren Buffet: schrijf 25 grote dingen op die je graag wilt doen en kies er vijf waar je je aandacht op gaat richten. Als de dingen waar je ‘ja’ tegen zegt je niet helpen om deze doelen te bereiken, voel je dan niet schuldig om ze af te wijzen

 

Bron: FashionBeans.com

 

Heb je zin om je leven aan te pakken en veranderingen te maken? Meld je snel aan voor een gratis workshop en maak kennis met New Life University. Elke workshop is weer een bijzondere, leerzame en gezellige ervaring. Aanmelden kan hier

Schrijf je nu in voor de gratis workshop

 

Waarden, en de waarde van onbewuste regels

Nog steeds worden mensen aangenomen op hun cv... Is het niet handiger om mensen aan te nemen op attitude, zelfkennis en vooral waarden. Waarden zijn dingen die jij belangrijk vindt. Waarden zijn dingen als: openheid, gezelligheid, geluk, rust, ontwikkeling, groei, echt, authentiek, gezin enz. 

Waarden bepalen je gedrag, je gedrag wordt gestuurd door je waarden. Als jij je gezin op nummer 1 in je waardelijst hebt staan is de kans redelijk aanwezig dat je om 17:00, einde werktijd, naar huis gaat. Werk je echter in een bedrijf waar er een waarde is die zegt: je gaat pas weg als het werk af is (dus niet alleen je eigen werk, maar ook dat van anderen), dan ontstaat er al gauw wrijving.

Hoe goed je ook bent opgeleid, hoe goed je ook je best doet, hoe goed ook je collega’s (met andere waarden) hun best doen.... er ontstaat vanzelf een minder prettige sfeer.

Het is belangrijk om je waarden te kennen en te onderkennen. Stel jezelf eens de vraag: Wat vind ik belangrijk in mijn werk. Vraag jezelf door totdat je de voor jou 3 belangrijkste waarden hebt. Zet vervolgens de waarden in de juiste volgorde van belangrijkheid. En vraag je vervolgens af of die nu in je werkomgeving dezelfde zijn. 

Je kunt dit ook doen in of met je gezin of je kunt je waardelijstje opstellen die jij, vaak onbewust, hanteert in vriendschappen. Doe dit ook eens in je relatie. Als bij jou namelijk avontuur in je lijst voorkomt en bij je partner zekerheid, dan is het goed om dit van elkaar te weten... dit scheelt een hoop pijn.

Copyright (C) 2017 New Life University - Alle rechten voorbehouden.